vineri, 30 aprilie 2010

The Big Blue Tuna-fin Storry... Tokyo Tsukiji Fish Market

O plimbare prin Tsukiji Fish Market din Tokyo poate aduce experienţe interesante chiar şi în afara programului de licitaţie care a făcut celebră zona pieţei de peşte...

La ora 14:00 (când toată activitatea în piaţă s-a terminat, vânzătorii au spălat deja locaţia unde s-a desfăşurat licitaţia, iar peştele a fost deja livrat la restaurante), undeva pe străduţele din zona piaţei este programat spectacolul tăierii unuia dintre cei mai scumpi peşti din lume: Tonul Albastru... cautaţi pe net sa vedeţi cam cât ar fi putut plăti în această dimineaţă patronul lanţului de restaurante care se dă în spectacol (tipul cel gras din imagine; locaţia este foarte cunoscută, sunt multe restaurante de-ale lui prin oraş, cel mai apropiat local din reţea se află pe... strada alăturată!). Din acest peşte uriaş se face sushi...


Iată şi filmul tăierii uriaşului peşte...

După ce se taie prima bucată (cam 1/4 din peşte, în lungime), folosind diverse cuţite care de care mai mari (de fapt, să le fi numit săbii era cam puţin...), patronul oferă celor prezenţi bucăţele de peşte... Delicios! Îmbulzeala este maximă, lumea fotografiază, se întind să guste tonul proaspăt...

Spectacolul se mută apoi în interiorul "susheriei", unde se procedează în continuare la tăierea celei mai gustoase bucăţi: muşchiul tonului albastru, din care se face cel mai bun sushi! Apropo: ceea ce vedem noi în conservele de ton de peste tot în lume nu este decât ceea ce aruncă la gunoi nenea asta, adică resturile... Părţile gustoase pot fi gasite doar în genul acesta de localuri... Şi nu neapărat în localuri de fitze!


Iată şi rezultatul final! I-am cerut tipului care a pregătit sushi în faţa mea să-mi dea doar bucăţi din peştele abia tăiat. Puteam găsi peşte mai proaspăt? Doar dacă-l mâncam direct în barcă, imediat după pescuire... Ştiţi cât costă un aşa deliciu? Doar 98 yeni, adică ceva sub 1 (un) euro! Nu stau să mă gândesc cât ar putea costa aşa ceva în Bucureşti... ;)


Foto şi video: Ovidiu Simina, Tokyo (30.04.2010)

Cherry Blossom, 2010 Edition...

imagini... in curand ;)