duminică, 2 martie 2008

Inima Romaniei bate azi la Luxembourg

Acest articol a avut o soarta... interesanta. Adica, pur si simplu nu a ajuns la destinatie (sic!), desi a fost trimis dintr-unul din cele mai moderne centre de presa prin care am ajuns eu in voiajele mele, la momentele cand cochetam cu idea de ... ziarist. Pur si simplu destinatarul nu a receptionat mesajul :) sau chiar daca l-a primit, nu a fost de interes :)) Se mai intampla, nu? Bine, genul acesta de texte s-ar fi potrivit la presa cotidiana sau on-line, pe cand destinatarul meu aparea lunar... si atat! [apropo, redactorul sef este acum la pensie. Intre timp s-a schimbat Guvernul!] Mi-am spus ca ar fi pacat sa pastrez materialul doar la mine in calculator: chiar nimeni sa nu stie de fapta mea de vitejie? :) Cum deplasarea mea la Luxembourg a avut in vedere, pe langa includerea orasului in voiaj european anual [pe atunci calatoream primavara], oferirea de sprijin studentiilor de la SISEC, care au participat la ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE (25 aprilie 2005) ca parte a actiunilor Jean Monnet, la acel moment chiar nu a contat nepublicarea textului de mai jos! :)

------------------------------------------

INIMA ROMANIEI BATE AZI LA LUXEMBOURG

In inima Europei, in capitala Marelui Ducat Luxembourg, Romania si-a trimis emisarii pentru a marca un eveniment istoric.

Astazi 25 aprilie 2005 Romania semneaza Tratatul de Adeare la Uniunea Europeana, in cadrul unei ceremonii speciale care se desfasoara cu prilejul Consiliului «Afaceri Generale» organizat la Centrul de Conferinte KIEM (CCKiem – Cartierul European). Ceremonia de semnare are loc la ora 17 (ora 18 la Bucuresti) la Abbaye de Neumunster din Luxembourg.

Aseara, incepand cu ora 20.30, cartierul istoric Grund a rasunat de acordurile muzicii romanesti interpretate de soprana Angela Gheorghiu, cu acompaniamentul Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, dirijate de maestrul Ion Marin. Organizat de catre Guvernul Romaniei, concertul extraordinar al sopranei Angela Gheorghiu a impresionat atat membrii delegatiilor straine participante, cat si turistii care fluturau plini de incantare steaguri tricolore. Alaturi de oficialitatile romanesti prezente, printre care i-am observat pe domnul ministru al aferilor externe Mihai Ungureanu si pe primarul general al Bucurestiului, domnul Adriean Videanu, ministrul administratiei si internelor, domnul Vasile Blaga, s-a alaturat romaniilor prezenti pentru a celebra aderarea Romaniei la marea familie europeana. Au fost prezenti si multi romani care locuiesc in Luxembourg sau sunt functionari la institutiile europene. Am discutat cu cativa romani, iar acestia mi-au spus ca venisera special la Luxembourg din Germania, de la Saarbrucken, pentru a vibra in limba romana pe acordurile imnului national care a incheiat concertul.

Astazi dimineata, la ora 8,30, domnul ministru Vasile Blaga s-a deplasat la Schengen [Luxembourg], alaturi de primul-ministru, domnul Calin Popescu-Tariceanu, pentru a asista la dezvelirea unei placi comemorative privind plantarea a 27 de arbori (numarul de membrii ai Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie 2007) cu ocazia semnarii Tratatului de aderare. Arborii (27 de frasini oferiti de Romania) au fost plantati pe malul raului Moselle/Mosel, in apropierea Monumentului «Acordului de la Schengen» [update: raul Moselle/Mosel uneste 3 state europene, Franta, Germania si Luxembourg]. Dupa momentele ceremoniale delegatia guvernamentala romana s-a intalnit la Schengen cu membrii ai comunitatilor romanesti de pretutindeni si din Luxembourg. Evenimentele sunt parte a programului «Saptamana Romaniei la Luxembourg» organizat si finantat de catre Guvernul Roamaniei.

Momentul special al semnarii Tratatului de Aderare va avea loc in sala special amenajata a Centrului Cultural organizat in fosta Abatie Jean Saint Jean-Baptiste «Neumunster». Ceremonia cuprinde intonarea imnului Casei Mari-Ducale Wilhelmus de catre Ruxandra Barac, mezzo-soprana de origine romana stabilita in Luxembourg, si intonarea imnului european de catre o formatie corala bulgara. Semnarea tratatului se face in ordine alfabetica, vor fi 58 de semnatari, durand circa 90 de minute.

Corespondenta speciala de la Luxembourg, Ovidiu SIMINA
25/04/2004, ora 12.25 [ora LUX]

Imagini de la semnare vor fi disponibile in max 30 de minute dupa eveniment pe http://www.eu2005.lu/

Niciun comentariu: