marți, 4 martie 2008

Curatenie de inbox (1)

Rasfoind povestiile de pe blogul care m-a facut sa ma hotaresc in a-mi umple pagina cu ceva scrieri, am mai avut parte de doua revelatii :) Prima, ca tocmai uitasem niste macaroane (cu branza sarata) pe foc, si riscam sa raman nemancat si in seara asta; iar cea de-a doua: s-ar putea sa am chiar eu prin inbox niste mesaje din cele (sunt sigur!) sterse de Ioana la curatenia de primavara... :)
Cautand dupa mesaje cele vechi (stiam sigur ca sunt din 2003), am dat de folderul "Speciale" unde am aflat cateva... impresii de calatorie. Si cum povestile pe care le veti citi aici se vor a avea doar tematica de voiaj, cu sau fara voia corespondentilor mei, pun aici fragmentele de foileton pastrate prin inbox-uri. Din continut, se va vedea ce faceam, unde mergeam sau ce gandeam in acele moment. Fiind mesaje electronice, nu au intotdeauna o fraza elaborata :) Citind, m-au surprins si pe mine povestile mele de acum cinci ani. Deja le uitasem, in mare...
30 aprilie 2003
Subject: Re: Cristos a inviat!
To: "Ioana C."
de ce nu promiti nimic... mai bine, de teama sa nu fi nevoita sa te tii de cuvant? dar daca se intampla sa te tii de cuvant? normal, depinde si de ce mi-ai promite... cum ar fi niste clatite facute special pentru mine, nu? :)))

ma gandeam sa te oftic de tot: iata ca voi reusi. Am ajuns pe la ora pranzului la Barcelona, orasul ala de care nu vrei tu sa auzi. inca din gara am vazut un album cu nenea Gaudi, nu costa deloc mult. Cand spuneai ca este ziua ta, sa ti-l ofer? sa il cumpar acum eu si tu decontezi acasa.

mi-am vizitat prieteni politisti, am facut schimb de cadouri, am facut un dus (in subsolul politiei, bineinteles), iar acum... sunt exact unde am fost anul trecut. iti mai aduci aminte ca ti-am povestit de un congres, la care m-am bagat doar asa? ei, acum, in drum spre feribot, sa imi iau bilete, m-am oprit la salonul mondial auto barcelona... nu vii si tu sa vezi noile masini scoase pe piata? mi-am facut acreditare si iata-ma la internet for free. de ce nu, daca se poate. ce bine este sa fi jurnalist (dintr-un anumit punct de vedere) in lumea occidentala. dar oare toti jurnalistii se plimba singuri? sau este doar o chestie de serviciu... eu va trebui sa ma tin doar de concediu pe viitor, ca nu ma intereseaza salonul auto, si sa caut sa... "agatz" ceva pentru "perioada spaniola", asta daca tot nu ai venit cu mine... :)))

am vazut la paris noile parfumuri de Miaki. este altul mai interesant ca ala al tau, "FEU de MIAKI", sau "de Isey", ceva rotund cu portocaliu, il stii? bine, eu l-am vazut la Paris, far away from Bucharest... pe care il vrei (inca nu am luat nimic), Eau sau Feu, ce format, adica 30, 50 sau 100 ml? tu doar spune, ca tu il vei plati la ajungerea mea acasa... :)) cum nu ma prea pricep eu la parfumuri femeiesti... (ca pentru mine stiu sigur ce mi-as cumpara...), spune-mi la ce parfumuri sa ma uit!

hai ca mai vorbi. daca am loc, iti scriu si din Palma de Mallorca, sa iti fac in ciuda mai ca lumea. desi ar cam ajunge ca iti scriu din Barcelona, nu?

cu drag, Ovidiu
BARCELONA, 30.04.2003


--- Ioana C. wrote:
> Pe unde umbli acum? Eu umblu doar pe net din pacate si fac spume ca sunt la birou (mai ales ca nu e nimic de facut) cand toata lumea e la mare! Ce ai facut de Inviere, unde te-a prins? Ce e interesant pe acolo? Eu sunt prea nervoasa sa iti povestesc ce am mai facut (nimic interesant, oricum!) si nu am nici un chef. Ca sa nu mai zic de bani, pe care i-am facut deja praf intr-un mare stil! Scrie-mi cand treci pe la un net, sa imi dai un motiv in plus sa ma oftic!
> Te pup si vacanta frumoasa.
> I.
> PS: Parfumul se cheama Eau D'Issey -pour femme- de la Issey Miaki. E o sticla ascutita ca un con, portocalie. daca ai reusi sa imi iei... nu promit nimic mai bine :)))
> Pup din nou.

Subject: salutari din Barcelona!
To: "Alexandra ..."
30 aprilie 2003

Draga Alexandra,
uite ca fac tot posibilul sa iti umplu mailul cu mesaje. Asa ca in curand vei ajunge sa ma urasti :))

Cum nu sunt sigur ca voi gasi acces la net in Baleare, iti scriu (si) de aici. Si la Barcelona am gasit internet gratuit (deja incep sa ma pricep la de astea). Stiu ca nu ti-am povestit mai nimic despre mine, dar eu acum ma folosesc de o legitimatie internationala de presa care imi deschide multe usi, si imi face plimabarea mai usoara, mai placuta (sa amintesc ca, de exemplu, majoritatea muzeelor din lume sunt astfel gratis pentru mine?).

.....

Acum sunt la "El Salon Internacional del Automovil". Stiu ca nu trebuie sa iti traduc, tu fiind vorbitoare de spaniola, daca retin bine. Ideea este ca, in drum de la prietenii mei de la IPA Catalunya spre locul de unde voi lua (sper sa gasesc) bilete pentru feribot, pentru deseara, m-am strecurat la centrul lor de presa.

Barcelona nu este asa cum o stiam, adica este inorata. Mie imi place Barcelona cu soare. Anul trecut pe vremea asta mi-am spus ca vin sa fac baie in mare pe Plaja Barceloneta, dar cand am revenit in iulie trecut am fost pe fuga si a fost imposibil. Acum iar nu se poate. Inseamna ca voi trebui sa revin special pentru plaja. Un prieten de la IPA mi-a prezentat noua casa IPA, undeva pe plaja. I-am promis ca viitoarea mea vacanta va fi in casa respectiva, spunandu-i de asemenea ca este ultima oara cand ma vede plimbandu-ma singur :)) sper sa ma tin de cuvant macar legat de ultima chestie :) [update 2008: nu a fost asa... cand m-a mai vazut Tino eram ori singur, ori... cu parintii :)]

pe tren dinspre Paris a fost cam frig, au uitat aia aerul conditionat deschis, iar cum intre timp afara se facuse racoare (tot vestul Europei este sub nori), in tren a fost chiar inconfortabil din cauza asta.
sper sa fie in regula cu feribotul deseara, sa ajung cu bine in Palma (o alta noapte dormita pe scaun), si sa gasesc macar acolo soare. ca dupa el venisem de fapt...

tie iti urez numai bine, iti urez sa nu fi suparata pe mine (pentru ca ti-am scris mult sau pentru ca iti dau idei de calatorie), si promit sa revin...
cu drag, Ovidiu

Subject: multi pupici din centrul Marocului
To: "Rocsana T." t____rocsana@yahoo.com
8 mai 2003

sa inteleg ca ne vedem la Barcelona, sa stau acolo pana vii tu? :)) zau ca as vrea...

toate sms ajung la mine, chiar daca acum sunt la Marrakesh, Maroc; de cand ti_am scris ultima data,adica de alaltaieri,am ajuns in Africa,venind cu feribotul dinspre Algeciras, Spania. (am o gramada de probleme cu tastatura asta araba...) la coborarea de pe vapor 5deja imi place sa merg cu vaporul...) am intalnit alti turisti straini, si am facut o echipa sa cucerim impreuna Africa. din port am gasit in cele din urma un autobuz, numarul 13, care ne_a dus la gara. asta fiind undeva la capatul orasului. nu credeam ca orasul asta, TANGER, este asa de mare; ca toate orasele marocane, este o ciudata impletire de nou si vechi, cu diferenta ca aici se construieste mult; multe case inca nu sunt terminate.

ca veni vorba de case, cred ca numai la noi oamenii isi fac viloace, case imense pe care in general nu le locuieste mai nimeni, dar in care se investeste imens. chiar si in IBIZA, la care cand te gandesti, cu mintea romanului, iti suna a opulenta, vilele nu sunt decat niste case cu cel mult un etaj. ce depaseste un etaj este ori bloc, ori fabrica, ori biserica... aici la arabi, in satele lor (cum sunt cele din drumul catre Marrakesh), doar moscheiele (care nu au asa minarete cum stim noi) sunt mai rasarite si varuite in alb, restul caselor au un fel de rosu pamantiu (ca toate cladirile din Maroc). in orase, in cartierele cu blocuri, acestea sunt doar tencuite, numai pe fatadele cu geamuri sunt si vopsite cu rosu. in TAnger se vaed si case cu influente europene, mediteraneene, mai ales cele in constructie; cum spuneam, acolo se construieste imens, de unde or avea astia bani, nu stiu.poate din droguri :))
legat de Tanger, am inteles ca alaturi de Agadir, are cele mai bune plaje din Maroc; le_am vazut intr-adevar din feribot, poate le incerc la intoarcere, cand vreau sa innoptez acolo...

in gara am stat doua ore, de acolo porneste linia de cale ferata care se aopreste la Marrakesh, aici. trenul se numeste "rapid climatizat" si este mult mai modern decat multe trenuri romanesti. adica: are intr_adevar clima, cred ca toate au aici clima, merge repede (pe multe portiuni doar pe o linie, nu au doua, iar in sud, adica catre capatul astalalt, au si electrificare!!!), iar la toate spalatoarele/wc vei gasi uscatoare de maini electronice; aduse din Franta, normal. mi-am amintit cu umor de ce imi spunea un dobitic de ceferist la curtici, cu ceva ani in urma: au facut si la noi vagoane cu uscator de maini, erau in dotarea trenurilor astea nou puse in functiune (eu le vazusem pe ceva vagoane prototip aduse de la bucuresti de la expozitie), dar inca de la darea in
exploatare a vagoanelor, cefereul nostru drag a hotarat demontarea lor in totalitate, calculand ca oricum le vor fura romanii sau se vor strica in timp!!!

la Rabat am ajuns noaptea, amicii straini de care vorbeam aveau ceva ghiduri turistice cu harti si adrese de hoteluri ieftine si am mers acolo. exact cum mi se spusese, rabatul este doar o capitala cu cladiri foarte moderne, foarte bine luminat, chiar elegant, in multe culori, de fapt palmierii sunt scaldati in culori, cel putin in zona centrala, de la gara catre cartierul unde am stat noi, trecand prin fata parlamentului. cartierului ii spune Medina, este numele pentru orasele vechi, pe care aveam sa il intalnesc si aici si cam peste tot. in interiorul vechilor ziduri de cetate am gasit hotelul (azi dimineata la plecare l-am fotografiat), ciudat arata la astia asa zisele hoteluri! costa 50 dirhame, adica cam 5 euro, pentru camera single si 80/8 pentru dubla. wc de tip turces, in care iti torni apa cu galeata este peste tot in maroc,la astia nu s-a inventat instalatia de tras apa... dusul costa separat, intre 5 si 8 dirhame, functie de hotel, dusul rece fiind mai ieftin, iar daca esti norocos poti avea si chiuveta cu apa curenta, fara restictii, in camera, gratis :)) hotelurile adevarate, cum le stim noi,sunt mai cu pretentii, dar costa mai mult. de exemplu aici in Marrakesh, la IBIS al lui Accor, camera single costa 340 dirhame, de sapte ori mai mult; si poate are si wc cu dus in camera :))

seara am iesit cu baietii (doua cupluri: unul din Australia cu una din Noua Zeelanda si unul din Spania cu o englezoaica...) la masa, adica la o supa marocana, eu mai mancasem in gara, la pranz, tot ceva subtire... parca nu ma incanta bucataria lor, de fapt modul de preparare, igiena... dar sper sa ma descurc pana la urma

dimineata am dat o fuga prin oras, vreun ceas, iar la 10.15 am luat trenul incoa, spre misteriosul Marrakesh; toti mi-au spus ca aici voi gasi adevarata lume araba, marocana, nu la Rabat sau Casablanca (unde plec maine), si la FES, in nord, unde traiesc aia ca in evul mediu, langa blocuri europene; si pe aici, in orasul vechi, poti gasi mercedesuri imense langa case ce dau sa cada, facute din pamant acum vreo suta de ani...

m-am cazat la un hotel recomandat de un ceh intalnit pe tren; sper ca va fi bine. pentru a vedea cat mai mult din oras pe soare (am crezut ca se poate intra in palatul regal si m-am grabit), am ratat un dus fierbinte de 7 dirhame; de inmultit suma cu 3500, se se afle aproximatia in lei :)) :))

azi m-am plimbat toata dupa amiaza, sper sa gasesc sa si manac ceva care sa imi placa cum arata, acum e déjà noapte si iata ca testez tastatura cu caractere arabe. se pare ca ma voi obisnui, asa cum m-as putea obisnui si cu fetele lor; ca am intalnit cateva bucati...

nu stiu cand mai gasesc internet, dar promit sa revin!
cu drag, Ovidiu

--- Rocsana T. wrote:
> cred ca e vorba de telepatie aici ... sper ca si sms-ul meu a ajuns la tine ok, o sa te anunt cand am primit vederea si [ ...] sunt convinsa ca te distrezi si ca esti bine ... sunt tare curioasa sa aud cum iti merge marea calatorie pupici, Rocsana

2 comentarii:

Anonim spunea...

acu, ovidiu, ce sa zic... daca vrei lume araba, nu te duci in Maroc... te duci in libia, in irak... in arabia saudita. bunaoara, mai numeri pe degete vorbitorii de araba pura. traditia a devenit un amestec mai amestecat, ca sa zic asa, decit se intimpla in general pe la alte popoare arabe care se pastreaza in limitele unui conservatorism rigid.
pina la urma ai facut sau nu dus???

Ovidiu SIMINA spunea...

pentru mine, calatorit doar prin Europa pana la acel moment, venind de la congresul OECD 2003, trecand prin Palma de Mallorca pentru plaja de 1 mai, in drum spre Geneva :), am nimerit intr-o cu totul alta lume. Ai fost la Fes, sa vezi ce inteleg eu prin lume araba? E drept ca Libia, Irak, Arabia Saudita sunt la limita extrema cu nivelul de trai, razboaie, traditii mai conservatoare, dar nici cu moderna cultura araba care se vrea Marocul nu imi este rusine! Mai ales cand calatoresti singur :), fara harta, fara un program prestabilit, fara cazare pre-rezervata, nefiind stapan pe limba europeana folosita acolo doar de cei mai... emancipati (cei cu studii), adica total nepregatit pentru ce urmeaza sa se intampla, dar cu o tona de bagaje in spate [doar materialele de la conferinta le lasasem la Paris, din fericire!]. Sa mai amintesc ca aveam la mine doar valuta europeana, in bancnote cu valori mari chiar si pentru magazinele din UE (cand am schimbat la Lille la FNAC o hartie de 200 euro, s-au strans cativa angajati din magazin sa ma studieze suspiciosi, au chemat si paza, in timp ce colegii mei - studenti acolo - inca nu vazusera asa hartie! bancomatele le livrau doar bancnote de 20 euro! Pe de alta parte, 50 euro inseamna in inima fostului oras imperial Fes cazarea la o pensiune arabeasca pentru vreo... 10-12 zile). Mancarea poate fi uneori... exotica, din punctul de vedere al igienei! Un exemplu {meniu din Casablanca}: un maldar de carne tocata, amestecata... manual, cu ceva condimente, pe o taraba la aer, intr-o incapare gen chiosc, pe o strada prafuita, in Medina, orasul vechi, cu niste arabi in preajma strigand sa atraga clientii. Amicii mei globe-trotteri au acceptat oferta casei: se iau niste betisoare de metal, se da deoparte cu mana norul de muste care servea masa de pe maldarul de carne... de o culoare indescifrabila, se pune niste carne pe tepuse, fiind presata manual :), apoi tepusele se baga in foc [pentru igienizare, pesemne]. Cand se prajesc, se pun bucatile de carne arsa in niste chifle cu inca ceva, cate 4-5 bulete de carne intr-o chifla, si se mananca cu pofta! Ok, nu de catre mine! Eu am spus ca-s satul! Am preferat sa mananc cu precadere banane si portocale, fiind sigur ca nimeni in afara de mine nu a avut ocazia sa atinga... miezul! Ca sa nu mai spun ca este cu atat mai dificil in voiaj cand esti, de la un moment dat, manat de ... o himera cu ochi negrii, negrii...

A, era sa uit: nu, nu am facut dus la Rabat, am plecat prea devreme dimineata :), dar sigur am facut dus la Marrakech, Casablanca [am stat la un Auberge de Jeunesse, in conditii ... europene] si la Fes :)